Facultat Antoni Gaudí

by unixzealot

A l’obrir el full diocesà (de Terrassa) em trobo “propaganda” de la Facultat Antoni Gaudí d’Història de l’Església, Arqueologia i Arts Cristianes, fundada l’octubre de l’any passat. Si he de ser sincer, la veritat és que tot plegat em va fer una mica de pena. M’explico.

No seré jo qui pensi que la iniciativa és inútil. Tot al contrari. De fet, penso que les (perdó, la) facultats de teologia haurien d’anunciar-se molt més, fent coses com les que vaig veure a la web de la d’Oxford (parlo de memòria): un PDF explicant per què estudiar teologia (en cas que no siguis ni sacerdot, ni religiós, ni aspirant a ser-ho), amb testimonis de persones que en són graduades i treballen de periodistes, de consultors, a la policia, etcètera. Penso que no és normal que només estudiïn teologia (i/o ciències religioses) els que estan “a l’olla” (com deia un professor meu) o persones jubilades (típic en el cas de ciències religioses). Però cal dir també tota la veritat: fer obligatòria l’escolarització no ajuda — tot al contrari. Jo vaig intentar estudiar Dret Canònic a distància i no vaig poder — com que no treballo per al bisbat…

Voldria pensar que els que han tingut la iniciativa d’erigir aquesta facultat (segons sembla, el cardenal arquebisbe de Barcelona) deuen haver fet alguna mena de previsió d’alumnes — vull dir que deuen tenir l’esperança fundada que hi haurà unes quantes persones que es matricularan a la facultat. Més que res, perquè erigir una facultat no deu ser “gratis”. I és per això que deia que, quan vaig veure el fullet de “propaganda”, em va fer pena, perquè en els temps que corren, em temo que la facultat, per les matèries que ensenya, no està en una posició gaire bona per a atraure alumnat.

Se’m podrà objectar, i amb raó, que segur que d’alumnes n’hi haurà. Sí. La majoria, la immensa majoria, segurament, seran o sacerdots o religiosos. Bé, cada dia hi ha menys sacerdots i menys religiosos. Insisteixo que no penso pas que la facultat no tingui sentit, o sigui inútil, o s’hagi de suprimir. Ni molt menys. Però si no es pensa que cal buscar els futurs estudiants entre els laics i els seglars, la facultat té mala peça al teler.

Anuncis