FreeBSD

by unixzealot

Vaig començar a usar Linux amb una Slackware, que el meu professor de pràctiques de programació em va recomanar. Vaig ser fidel a aquesta distribució durant bastants anys, tot i que de tant en tant en provava d’altres, com ara Gentoo. Després em vaig passar al FreeBSD, que vaig usar durant també bastant de temps, malgrat algunes incomoditats. Recordo haver-lo usat per a les meves pràctiques de Sistemes Operatius. Però amb el temps em vaig anar acomodant, i al final he anat a raure, com moltíssima gent (que usa Linux) a Ubuntu — KUbuntu per ser més exactes.

Però fa un temps que volia tornar als vells temps, i vaig gravar una imatge de Gentoo Linux. Ja l’havia usada feia anys, i no sé per quin motiu l’havia descartat. Tot i que tenia la imatge gravada, no l’instal·lava perquè sé que porta temps i volia fer-ho un cap de setmana. I ahir a la tarda m’hi vaig posar. Fins que a mig procés vaig canviar d’idea: vaig agafar el DVD (que també havia gravat de feia temps) del PC-BSD i vaig intentar instal·lar-lo. Per dos cops, i sense èxit. Cap problema, com que al cap i a la fi PC-BSD és FreeBSD, vaig baixar la imatge (dos cops, perquè vaig ser tant tonto que al primer, en lloc de baixar la imatge per a amd64, vaig baixar la de ia64, que és per a Itanium) i el vaig instal·lar.

Sabia que el cavall de batalla serien les X. Temps enrere no eren massa complicades, si sabies més o menys el driver de la targeta gràfica. Però avui tot és més difícil. Jo ja estava disposat a fer el sacrifici de no tenir uns efectes gràfics espectaculars, i a usar gestors de finestres modestos (WindowMaker, per exemple). Seguit la documentació oficial, vaig configurar les X i van arrancar sense problema.

El següent pas era el login gràfic. Tenint en compte que no havia instal·lat ni Gnome ni KDE, l’única opció viable era el vetust XDM. Vaig configurar-lo perquè arrenqués el WindowMaker, que prèviament havia instal·lat. Va arrencar, però amb teclat americà. Posar-lo al teclat castellà no va ser difícil, però quina va ser la meva sorpresa en veure que els accents no funcionaven. No hi ha hagut manera de fer-ho. I configurar les X perquè arrenquin ja amb el teclat castellà ha estat també difícil (editar xorg.conf ja no serveix de res, es veu). I per si fos poc, quan surto del gestor de finestres, el sistema es penja i es reinicia tot solet.

No tinc ganes de seguir-me barallant amb les X. No entenc què cony passa, se suposa que les X són les mateixes en Linux, BSD, etc. FreeBSD és un molt bon sistema operatiu, encara que no tingui les comoditats que tens en un Linux. No entenc per què passa això. Potser per aquest motiu vaig abandonar-lo: configurar les X en Linux simplement no és necessari, i funciona més o menys tot. En BSD… Se m’estava acudint de baixar un NetBSD i instal·lar-lo, però passo. Ah, quasi m’oblidava que simplement ni vaig intentar configurar el Grub per a un “dual boot”. Al final, tornaré al pla original: instal·lar Gentoo.

Em sap molt de greu, perquè tenia moltes ganes de tornar a tenir FreeBSD a l’ordinador. El vaig usar durant bastant de temps, i estava força content. Tenia ganes de veure si podia aconseguir tenir algunes de les comoditats que tens en Linux, però ja veig que no. Potser quan compri un ordinador nou i hi posi una targeta nVidia les coses seran diferents, vés a saber, no ho sé. I encara no entenc per què cony el PC-BSD no s’ha volgut instal·lar — per cert, per què cony s’entesten a usar ZFS? És que volen ser els més “guais” de la classe?

Sí, ja sé que els BSD són “UNIX de debò”, no com el Linux. Però si la conseqüència de tot plegat és no poder utilitzar les X amb un mínim de decència (imagineu-vos haver de llegir això sense cap accent ni dièresi), doncs ho sento però jo passo. Quan surti la pròxima versió (10.1) potser ho torno a intentar, però per ara… no.

L’existència del Linux és providencial, però la desaparició dels BSD seria una catàstrofe. La qual cosa no significa que tinguin garantida la supervivència per dret diví.

Anuncis